Tape voor verpakkingen

Tape voor verpakkingen

Tape ofwel plakband is heel veelzijdig en kan overal toegepast worden. Het is met de hand aan te brengen met een dispenser of machinaal. Om de juiste tape te kiezen is het belangrijk te weten voor welke toepassing het is. Tape heeft verschillende eigenschappen zoals PP(polypropyleen) en PVC(polyvinychloride). Ook zijn er verschillende soorten lijmen die voor tape worden gebruikt. Alle eigenschappen hebben voor en nadelen.
Hand tape roller
De meest voorkomende toepassing van tape is het sluiten van dozen, maar tape wordt ook gebruikt om dingen aan elkaar vast te maken of met dubbelzijdige tape om vloerbedekking te bevestigingen. G&F verpakkingen richt zich helemaal op de verpakkingstape.

Tape bestaat uit twee delen een dragen en lijm. Deze combinatie zorgt ervoor dat tape breed inzetbaar is. De dragen kan gemaakt zijn van papier, weefsel of plastic. Plastic is de meest gebruikte drager voor tape. Door het gebruikt van plastic kunnen er naast transparante tape ook verschillende kleuren tapes geleverd worden. Ook is plastic tape uitermate schikt om te bedrukken met tekst of logo. Op de tweede plaatst is papier tape, tape dat wordt gemaakt van kraftpapier. Papiertape kan versterkt worden met draden voor zware dozen. Ook voor het milieu is papiertape beter, papiertape is volledig 100% recyclebaar bij het oud papier.

Duct tape of Gaffer tape is zeer sterk en heeft een hoge plakkracht. Tevens is Duct tape met de hand te scheuren. Duct tape is gemaakt van textiel met PE en heeft een rubber-solvent belijming. Hierdoor uitermate geschikt in de evenementen branche om kabels e.d. bij elkaar te binden. Tevens kan de tape goed gebruikt worden voor het afdichten van luchtkanalen doordat het lucht en water dicht is.

Daarnaast is de dikte van de type erg belangrijk voor de toepassing, hoe dunner de tape hoe sneller deze scheurt, hoe dikker de tape hoe minder snel deze scheurt. De dikte van type wordt aangegeven in micron.

G&F Verpakkingen heeft twee populaire dragers PP en PVC.
PP tape wordt veel gebruikt voor het sluiten van dozen en verpakkingen. Deze tape plakt uitstekend op papier en karton.
PVC tape is steviger dan PP tape en wordt daarom vaak gebruikt voor zware verpakkingen. Ook is PVC beter geschikt voor bedrukking. PVC tape is ook makkelijker om met de hand te scheuren.

Daarnaast zijn er drie soorten lijmen voor tape.

  • Hotmelt belijming wordt vaak gebruikt als machine tape. Deze hecht snel aan de ondergrond binnen 15 minuten. Hotmelt is minder goed voor het milieu omdat deze vervaardigd wordt uit rubber.
  • Acryl belijming hecht minder snel aan de ondergrond dan hotmelt, 24 uur. De tape heeft een no noise eigenschap waardoor het geruisloos afgerold kan worden. Doordat de lijm op waterbasis is heeft deze wel een hele sterke kleefkracht.
  • Solvent belijming is uitermate geschikt voor koude omgevingen. Deze tape kan gebruikt bij 18-22 graden waardoor het geschikt is voor koel en vrieshuizen.
Terug naar blog